Meniu Blog

23 aug. 2014

Mănăstirea Bistrița (județul Vâlcea)



Manastirea Bistrita se afla in satul Bistrita apartinand de comuna Costesti din judetul Valcea, pe pitoreasca vale a a raului cu acelasi nume, pe soseaua ce leaga municipiul Rm. Valcea de orasul Horezu.
Drumul e foarte bun si se ajunge relativ usor, ca reper trebuie sa tineti cont de comuna Costesti, manastirea fiind in capatul comunei.
Ctitorie a boierilor Craiovesti din 1490, Manastirea Bistrita, unul dintre cele mai mari centre de cultura ale Evului Mediu, adaposteste din 1497 moastele Sfantului Grigore Decapolitul.
 Aici se poate vizita Pestera Liliecilor (ghid fiind maicutele din manastire)

Alte obiective turistice din apropiere: Pestera Ursilor, Cheile Bistritei, Manastirea Arnota.
La Bistrita s-a instalat prima tiparnita din Tara Romaneasca, a ieromonahului Macarie, care a tiparit in 1508 "Liturghierul slavon" - prima carte tiparita pe pamantul Valahiei.
Constructia actuala a manastirii dateaza din vremea domnitorilor Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei, de la jumatatea secolului al XIX-lea.Biserica este conctruita in stil neogotic, avand aspect de catedrala.Pictura noii biserici, in ulei, a fost executata de pictorul Gheorghe Tattarascu in anul 1850.Un aspect interesant din istoria manastirii este faptul ca in cladirea manastirii a locuit cu domiciliu fortat in anul 1940 generalul Ion Antonescu(din ordinul regelui Carol al II-lea, inainte de a prelua conducerea statului.Manastirea este asezata intr-un cadru mirific, la intrarea in cheile Bistritei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...